Sunday, 21 April 2013

CARA-CARA MEMBUAT TEMPE SECARA TRADISIONAL

          Assalamualaikum. Saya, Hjh. Tuminah, pada hari ini akan tunjukkan kepada anda, cara-cara untuk membuat tempe secara tradisional.

CARA-CARA 

1.

Pertama sekali, rendam kacang soya sebanyak 4 kg di dalam 2 baldi di mana 1 baldi berisi 2 kg kacang soya. Setelah 2 hari direndam dan dibiarkan sehingga menjadi kembang, ramas-ramaskan kacang soya tersebut supaya kulitnya tertanggal.


2.

Kedua, basuh kacang yang telah direndam sebanyak 3 kali sehingga bersih. Buangkan bahan asing yang telah bercampur dengan kacang soya seperti kacang dal.


3.Ketiga, rebus kacang soya tersebut di atas dapur kayu dan dibiarkan selama 2 jam. Jika menggunakan dapur gas, proses merebus kacang soya dapat dipendekkan menjadi 45 minit sehingga 1 jam sahaja.


4.

Keempat, toskan dan keringkan kacang soya yang telah direbus di atas meja yang dilapikkan dengan kain putih pada suhu sederhana. Kemudian, masukkan kacang yang sudah kering ke dalam dulang yang dialas dengan kertas minyak.

5.

Kelima, taburkan ragi tempe sebanyak 1 sudu besar dan gaulkan sehingga rata pada semua kacang soya.

6.

Keenam, bungkuskan kacang soya mengikut sukatan bekas kecil ke dalam daun yang sudah disusun dan dilipat. Biasanya, Wak akan menggunakan surat khabar yang sudah dipotong menjadi empat segi kecil bagi lapisan pertama, 2 helai daun pokok ubi garut bagi lapisan kedua dan kemudian daun pokok pisang.

7.

Ketujuh, biarkan tempe yang telah dibungkus di tempat yang kering pada suhu bilik. Setelah dibiarkan selama 48 jam, sejenis kulat putih akan memenuhi bungkusan tersebut.


          Cara pembuatan tempe ini memang agak rumit sedikit kerana memerlukan ruang kerja yang amat bersih kerana ini melibatkan ragi yang merupakan sejenis mikroorganisma. Pastikan rumah sentiasa berada dalam keadaan yang bersih. Jika ruang kerja berada dalam keadaan yang kotor dan mempunyai suhu yang tidak sesuai seperti terlalu lembap atau terlalu kering, tempe yang hendak dihasilkan tidak akan menjadi. Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment