Sunday, 21 April 2013

CARA-CARA MEMBUAT TEMPE SECARA TRADISIONAL

          Assalamualaikum. Saya, Hjh. Tuminah, pada hari ini akan tunjukkan kepada anda, cara-cara untuk membuat tempe secara tradisional.

CARA-CARA 

1.

Pertama sekali, rendam kacang soya sebanyak 4 kg di dalam 2 baldi di mana 1 baldi berisi 2 kg kacang soya. Setelah 2 hari direndam dan dibiarkan sehingga menjadi kembang, ramas-ramaskan kacang soya tersebut supaya kulitnya tertanggal.


2.

Kedua, basuh kacang yang telah direndam sebanyak 3 kali sehingga bersih. Buangkan bahan asing yang telah bercampur dengan kacang soya seperti kacang dal.


3.Ketiga, rebus kacang soya tersebut di atas dapur kayu dan dibiarkan selama 2 jam. Jika menggunakan dapur gas, proses merebus kacang soya dapat dipendekkan menjadi 45 minit sehingga 1 jam sahaja.


4.

Keempat, toskan dan keringkan kacang soya yang telah direbus di atas meja yang dilapikkan dengan kain putih pada suhu sederhana. Kemudian, masukkan kacang yang sudah kering ke dalam dulang yang dialas dengan kertas minyak.

5.

Kelima, taburkan ragi tempe sebanyak 1 sudu besar dan gaulkan sehingga rata pada semua kacang soya.

6.

Keenam, bungkuskan kacang soya mengikut sukatan bekas kecil ke dalam daun yang sudah disusun dan dilipat. Biasanya, Wak akan menggunakan surat khabar yang sudah dipotong menjadi empat segi kecil bagi lapisan pertama, 2 helai daun pokok ubi garut bagi lapisan kedua dan kemudian daun pokok pisang.

7.

Ketujuh, biarkan tempe yang telah dibungkus di tempat yang kering pada suhu bilik. Setelah dibiarkan selama 48 jam, sejenis kulat putih akan memenuhi bungkusan tersebut.


          Cara pembuatan tempe ini memang agak rumit sedikit kerana memerlukan ruang kerja yang amat bersih kerana ini melibatkan ragi yang merupakan sejenis mikroorganisma. Pastikan rumah sentiasa berada dalam keadaan yang bersih. Jika ruang kerja berada dalam keadaan yang kotor dan mempunyai suhu yang tidak sesuai seperti terlalu lembap atau terlalu kering, tempe yang hendak dihasilkan tidak akan menjadi. Selamat mencuba :)

35 comments:

 1. Ragi tempe sama tak dngn ragi buat tapai?

  ReplyDelete
  Replies
  1. X sama..... ragi tapai utk tapai....ragi tempe blh beli dr pengusaha tempe atau beli tempe kemudian di keringkan hingga betol2 kering kemudian mesin hingga halus kl 1kg.... pengunaan tempe sebayak 8- 10 keping tempe!

   Delete
  2. X sama..... ragi tapai utk tapai....ragi tempe blh beli dr pengusaha tempe atau beli tempe kemudian di keringkan hingga betol2 kering kemudian mesin hingga halus kl 1kg.... pengunaan tempe sebayak 8- 10 keping tempe!

   Delete
 2. rasanya sama kot............

  ReplyDelete
 3. aslmkm.wbt
  kat mana nak beli ragi tempe tu ye?

  ReplyDelete
 4. aslmkm.wbt
  kat mana nak beli ragi tempe tu ye?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ragi tempe ni susah nak dapat di kedai2 biasa. Tak sama dengan ragi tapai..tapi kalo nak buat ragi tempe,guna jer tempe tu semula.

   Delete
 5. as salam. boleh saya tahu puan dimana ye? nanti nk dapatkan tempe puan. terima kasih.

  ReplyDelete
 6. as salam. boleh saya tahu puan dimana ye? nanti nk dapatkan tempe puan. terima kasih.

  ReplyDelete
 7. Mana boleh saya beli RAGI TEMPE tu?

  ReplyDelete
 8. Kat pasar chow kit kl. Google bgtau

  ReplyDelete
 9. Terima kasih. Nanti nak cuba buat tempe ni.

  ReplyDelete
 10. Terima kasih banyak atas pembagian ilmunya, Bu Hajah. Semoga Allah balasi dengan kebaikan berlipat-lipat, rejeki lancar barakah, hidup bahagia sekeluarga dan istiqamah. Anak cucu shalih shalihah... Aamiin...

  ReplyDelete
 11. kami ada menjual ragi tempe raprima yang biasa digunakan pembuat tempe di malaysia dan indonesia..1bks=500 gram boleh untuk membuat tempe 100kg kacang soya..cuma rm.25 termasuk kos hantar..berminat mesej@ whatsapp 0124345101

  ReplyDelete
 12. kami ada menjual ragi tempe raprima yang biasa digunakan pembuat tempe di malaysia dan indonesia..1bks=500 gram boleh untuk membuat tempe 100kg kacang soya..cuma rm.25 termasuk kos hantar..berminat mesej@ whatsapp 0124345101

  ReplyDelete
 13. Mohon maaf..harga ragi yang diatas adalah harga lama.untuk sekarang harga rm 40

  ReplyDelete
 14. salam semua..sesiapa yang nak dapatkan ragi tempe jenama Raprim yg diimport dari Bandung, boleh call/sms/wassap saya.. Hj Nasri 0134390119

  ReplyDelete
 15. Bagi yg butuh ragi tempe bloh hbg saya.
  Telp saya 082140190124...lokasi saya di surabaya terima kash

  ReplyDelete